Metal Teknolojisi Alanı

Metal Teknolojileri Alanı

03.03.2016 2647

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

 

Metal sanayii, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle metal sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır.

 

Metal Teknolojileri Alanı; metal ve alaşımlarının sıcak ve soğuk olarak şekillendirildiği, çeşitli metallere ısıl işlemlerinin uygulandığı, metallere değişik konumlarda kaynak perçin ve cıvata gibi birleştirilmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama, süsleme ve çelik konstrüksiyon işlerinin yapıldığı bir alandır.Metal Teknolojisi alanındaki meslekler, ülke kalkınmasında ve istihdam alanında çok büyük bir yere sahip olduğu için ana mesleklerdendir. Bunun için de çağın yeniliklerini yakalamak zorundadır. Metal Teknolojisi alanında kaynakçılık mesleğinden mezun olan öğrenciler lise seviyesinde genel kültür derslerinin yanı sıra;, temel soğuk ve sıcak şekillendirme, endüstride ihtiyaç duyulan TIG, MIG-MAG, elektrik ark kaynağı, oksi-gaz kaynağı, malzeme muayene, bilgisayar destekli çizim, temel elektrik konularında bilgi, beceri ve eğitim almaktadır.

Metal Teknolojileri Alanı Dalları

1.KAYNAKÇILIK
Tanımı: Kaynakçının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Metal Teknolojisi alanında kaynakçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. METAL DOĞRAMA

Tanımı: Metal doğramacısının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Metal Teknolojisi alanında metal doğramacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI
Öğrencilerin sağlık durumu, Metal Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

 

İSTİHDAM ALANLARI
Metal Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Makine metal sektöründeki fabrikalarda,
2. Metal işleri atölyelerinde,
3. Isıl işlem atölyelerinde,
4. Dövme atölyelerinde,
5. Alüminyum doğrama imal ve montajı yapan atölyelerde vb. yerlerde çalışabilirler.
6. Kendilerine ait işyeri açabilirler
7. 2 yıllık ve 4 yıllık lisans eğitimi yapabilirler.

14-06-2020