Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı

14.10.2020 990

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme; ülkemizde ve dünyada hızla yayılan, teknoloji olarak sürekli gelişen ve yeniliklere açık bir alandır. Bu nedenle bu alan, hem ticari hem de stratejik bir endüstri olarak ülkelerin ilgisini çekmektedir. Bunun yanında, ülkeler tarafından çevre ve doğayı korumak ve mevcut kaynakların kullanımı adına da ciddi hassasiyetlerin gösterildiği ve özel planlamaların yapıldığı bir alandır.

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı Dalları;

1. Tesisat ve Enerji Sistemleri dalı

2. Soğutma ve İklimlendirme Sistemleri dalı

TESİSAT VE ENERJİ SİSTEMLERİ DALI;

İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda TS EN ISO Standartları'nda kuralına uygun

bilgisayar destekli tesisat meslek resim çizimleri yapma,

İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak ısıtma ve doğal gaz sistemlerinin montaj bakım ve

onarımını ilgili yönetmelik ve standartlara göre yapma,

tesisat proje çizimlerini yapma,

İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda gaz yakıcı cihazların montaj bakım ve

onarımını ilgili yönetmelik ve standartlara göre yapma,

İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda sıhhi tesisat ve güneş enerjisi sistemlerinin

montaj bakım ve onarımını ilgili yönetmelik ve standartlara göre yapma,

SOĞUTMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ DALI;

bilgisayar destekli soğutma meslek resim çizimleri yapma,

İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak temel soğutma ve iklimlendirme sistemlerinin

montaj bakım ve onarımını ilgili yönetmelik ve standartlara göre yapma,

iklimlendirme ve soğutma proje çizimleri yapma,

İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda endüstriyel soğutma cihazlarının montaj

bakım ve onarımını ilgili yönetmelik ve standartlara göre yapma,

İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda merkezi iklimlendirme ve havalandırma

sistemlerinin montaj bakım ve onarımını ilgili yönetmelik ve standartlara göre yapma

ANA HATLARIYLA EĞİTİM VE ÖĞRETİM ŞU ŞEKİLDE YAPILMAKTADIR;

Sınıfta tüm öğrenciler temel beceri eğitimi (kaynak, sac boru işçiliği, Temel elektrik) almaktalar. Sınıfta öğrencilerin başarı ve istekleri doğrultusunda dallara ayrılmakta ve kendi dalında uzmanlık eğitimi almaktalar.(Yapı Tesisatı ve Soğutma Dalı)

Sınıfta mesleki eğitimin yanı sıra sanayi stajına gönderilerek öğrencilerin sektörle tanışması sağlanmaktadır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE  İŞ BULMA OLANAKLARI

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanının tüm meslek dallarında istihdam açığı vardır. Özellikle Ülkemizde doğalgaz kullanımının hızla yayılması yetişmiş eleman ihtiyacını arttırmıştır. 21 Temmuz 2004 tarihli ve 25.529 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanmış olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Doğalgaz Piyasası Sertifikası Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğinin 1. maddesi (İ) bendi uyarınca İç tesisat ve servis hatları sahipleri, doğalgazla ilgili faaliyetlerinde, tesisatçı kadrolarında 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanuna göre düzenlenmiş belgelere sahip personel çalıştırmak zorundadır? denilmektedir. Bu nedenle sektörde belgeli, yetişmiş kalifiye elemana ihtiyaç vardır. Bu sektördeki mesleklerde iş bulma olanakları oldukça fazladır. Bu meslekle ilgili faaliyet gösteren bir şirkette çalışılabileceği gibi ustalık belgesini de almak koşuluyla kendi iş yerini de açabilirler. Tesisat teknolojisi alanı istihdam alanları:

Isıtma ve doğalgaz taahhüt firmaları

Yakıcı cihazların servisleri

Fabrikaların kazan daireleri

Sıhhi tesisat taahhüt firmaları

Soğutma ve iklimlendirme teknisyenleri, kendi iş yerlerini açabilir. Bakım ve onarım görevi gibi işlerle ilgili olarak özel sektörde ya da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Merkezî iklimlendirme ve havalandırma teknisyenleri, merkezî iklimlendirme tesislerinin imalatında ve bakım onarım hizmeti veren firmalarda çalışabilirler. Bunun yanında;

Ev ve ticari tip soğutma cihazlarının imalatını yapan fabrikalarda,

Özel soğutucu imalatı yapan işletmelerde,

Soğutma cihazlarına servis veren işletmelerde,

Klima servis, montaj ve imalatında,

Klima, kat kliması taahhüt firmalarında,

Merkezî iklimlendirme sistemlerinin imalat ve servis işlerinde çalışabilirler.

14-06-2020