Harita Tapu Kadastro Alanı

Harita Tapu Kadastro Alanı

03.03.2016 4378

HARİTA TAPU KADASTRO ALANI                        

 

Gerek nüfus artışından ve gerekse değişen toplum ihtiyaçlarından kaynaklanan sorunların çözümünü sağlayacak birçok projenin gerçekleşmesinde haritacılığın önemli bir katkısı vardır. Şöyle ki nüfus artışına paralel olarak yeni arazilerin imar adasına dönüştürülmesi, yeni alt yapı, su, kanalizasyon, enerji, eğitim, sağlık, fabrika ve barınma binaları vb. ihtiyaçları da artmaktadır. Bu tesislerin yapılacağı arazinin ölçülmesi haritacılık meslekinin kapsamına girmektedir.

            Harita Tapu Kadastro Alanı, Ülkemizde Harita, Tapu ve Kadastro iş kolları ile ilgili hem kamu hem de özel sektörün ihtiyaç duyduğu gerekli mesleki bilgi ve beceriyi kazanmış nitelikli teknik elemanlar(ara gücü) yetiştiren bir alandır.

Okulumuz Salihli İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Harita Tapu Kadastro Alanı 2007-2008 Eğitim öğretime başlamıştır. Harita Tapu Kadastro Alanının; "Harita Kadastro" ve "Tapu" olmak üzere iki dalı vardır. Okulumuzda sadece "Harita Kadastro" dalında eğitim verilmektedir.

ALANIN DALLARI

Harita Kadastro Dalı

Talep edilen araziyi, üzerindeki bütün doğal ve yapay tesisleriyle ölçülmesi, belirli oranlarda küçülterek bir altlığa çizilmesi, ölçülen taşınmaz malların sınırlarının, geometrik şekillerinin ve sahibinin (mülkiyet bilgilerini) belirlemesi vb. mesleki bilgi ve beceriyi kazandırmaya yönelik daldır.

Tapu Dalı

Taşınmaz mallara ait bilgilerin devlet güvencesi altındaki bir kayıt sistemine alınmasına ait mesleki bilgi ve beceriyi kazandırmaya yönelik daldır. Bu işi yapan meslek elemanına tapucu denir.

 

Harita Tapu Kadastro Alanından Mezun Olan Teknisyenler

Harita Teknisyeni, İş sağlığı ve güvenliği ile mesleki mevzuat ilkeleri doğrultusunda mesleki etik kurallarından taviz vermeden, işletmenin iş disiplini ile çalışma prensiplerine uygun olarak  araç, gereç, ekipmanları ve zamanı verimli bir şekilde kullanarak;

  1. Haritası yapılacak araziyi çeşitli açılardan inceleme,
  2. GPS ve Elektronik ölçü aletleriyle araziden ölçü verileri elde etme,
  3. Bilgisayar ortamında hesap ve çizim işleri yapma,
  4. Harita ve krokileri çizme,
  5. Projeleri araziye uygulama,
  6. Arazi ölçümlerinde kullanılacak aletlerin bakım ve ayarlarını yapma vb. mesleki tutum ve becerilerini kazanarak mezun olurlar.

 

Neden Harita Tapu Kadastro Alanı

1-      Alanımızın az sayıda öğrenci aldığı için alanımızda okuyan öğrenciler son teknolojik donanım(GPS) ile Bilgisayar  CAD  uygulamalarından  birebir  faydalanma imkanına sahiptirler.

2-      Türkiye genelinde alanımız  az sayıdaki okulda bulunmaktadır. Bu durum  mezunlarımıza iş bulma noktasında bir avantaj sağlamaktadır.

3-      Mezunlarımız işyeri açma belgesi aldıklarından büro açıp meslekleri üzerine çalışabilmektedirler.

4-     Büyükşehir sayısının 30 çıkarılması sonucu bütün köyler imar kapsamına girmiştir. Bunun neticesinde halihazır haritaları ile imar planlarını çalışmalarının yoğunluğu nedeni ile bu alandan mezun teknik eleman gereksinimi de arttırmıştır.

 

 İş Bulma (İsdihdam) İmkanları

  1. Harita Mühendisliği Büroları ve Harita Genel Komutanlığı (HGK)

  2. Kadastro Müdürlükleri, Tapu Müdürlükleri

  3. Tapu Kadastro Bölge Müdürlükleri ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü,

  4. Belediyeler, İller Bankası ve  Çevre ve Şehircilik Hizmetleri,

  5. Devlet Demir Yolları, Devlet Su İşleri ve Karayolları Müdürlükleri,
  6. İnşaat Şirketleri, Havayolları, Petrol Araştırmaları,
  7. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.(TEDAŞ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.(BOTAŞ),
  8.Türk Telekomünikasyon A.Ş.(TÜRK TELEKOM), Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) vb. kurumların haritacılıkla ilgili bürolarında çalışabilirler

 

Eğitim ve Kariyer İmkanları

1- Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Harita Tapu Kadastro alan mezunları Teknisyen

 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitimi Üzerine Üniversitelerin MYO mezunları Tekniker

 MYO Eğitiminden Dikey Geçişle ve Lise Eğitiminden sonra doğrudan Mühendislik Fakültelerine

 yerleşenler Mühendis Unvanına sahip olurlar

2- Alanımızdan mezun olan öğrenciler MYO nun Tapu_Kadastro programında

okumaları halinde ülkemizin 81 ili ve 957 ilçesinin Tapu Müdürlüklerine Tapu memuru olarak atanma şansları oldukça yüksektir. KPSS atama puanı ile  65'e kadar alımlar olmuştur. Zira Tapu_Kadastro programı Türkiye'de sadece dört üniversitede bulunmaktadır.

-CBÜ-Sarıgöl MYO     - Sütcü İmam Üniv. Göksun MYO       

- Aydın Atça MYO       -Ankara-Polatlı  MYO

3- MYO mezunlarımız Dikey Geçiş Sınavı İle  Harita Mühendisliğini Okudukları takdirde istemeleri halinde Harita Öğretmeni olarak atanabilirler. KPSS  atama puanı diğer branşlara göre son derece düşük olduğu için mezunlarımız için bir avantajlıdır.

4- Alanımızdan mezun olan öğrencilerimiz sınavsız geçiş haklarını kullanarak MYO da son yıllarda açılan ve gelecekte yıldızı parlayan meslekler gurubunda olacağı düşünülen "Coğrafi Bilgi Sistemleri" programında okuma hakkına sahip olurlar.

09-10-202009-10-202009-10-2020

 

14-06-2020